Scenario documentaire Urk In OorlogstijdOpzet: een documentaire ontwikkelen voor het onderwijs om leerlingen op laagdrempelige wijze te laten kennismaken met sporen van de oorlog in hun eigen dorp om zo hun historisch bewustzijn te vergroten. Doelgroep: leerlingen in de leeftijd van 11-14 jaar.

Inmiddels behoort de Tweede Wereldoorlog tot de geschiedenis van de vorige eeuw. Om jongeren meer bewust te maken van de historie in hun dagelijkse leefomgeving, heeft Stichting Urk in Oorlogstijd een documentaire gemaakt. In deze docu worden leerlingen al kijkend meegenomen naar plekken op Urk die tijdens de oorlog een opvallende rol hebben gespeeld. Ze ontdekken dat de oorlogsgeschiedenis nog overal om ons heen aanwezig is. Het Urker verhaal wordt ingebed in de nationale oorlogsgeschiedenis, waardoor de invloed van de 'grote' verhalen over de oorlog op het 'kleine' Urk duidelijk wordt.

De documentaire Urk in Oorlogstijd is in mei 2008 aan het Urker onderwijs gepresenteerd en goed ontvangen. Het scenario is geheel door mij ontwikkeld en uitgewerkt. De documentaire is te bestellen in de webwinkel van Stichting Urk in Oorlogstijd.

Initiatief van Stichting Urk in Oorlogstijd. Scenario door Lenie Hanse-Bolle. Productie door Alpha Producties te Urk.

DVD documentaire 'Urk in Oorlogstijd'

Ga terug naar overzicht