Tentoonstelling Herinneringen aan de oorlog in acht objectenOpzet: in een tentoonstelling de persoonlijke herinneringen van Urkers aan de oorlog uitlichten aan de hand van acht objecten, die en passant elk een aspect van de oorlogsgeschiedenis belichten. Doelgroep: de Urker bevolking.

Tussen 1940-1945 en nu liggen ruim zeventig jaren. Een lange tijd. Lang genoeg om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog te laten vervagen.

Maar dan vind je een plunjezak op zolder. Ineens ben je 70 jaar terug in de tijd, in Duitsland. Een land vol verwoesting en vluchtende burgers. Waar je met je zware plunjezak een weg zocht, terug naar huis.
 
Of je opent een kastje en vindt een oud poëziealbum. Je bladert het door. Je oog valt op een versje van ‘Gerard’, geschreven op 3 september 1944. En ineens zie je hem weer staan: die vrolijke Joodse onderduiker van 18 jaar, zijn haar wassend bij de pomp.
 
Herinneringen komen soms plotseling, onverwacht. Door een voorwerp, een geur of een geluid. In de tentoonstelling ‘Ik zie het nog zo voor me…’ vertellen acht Urkers hun verhaal bij een object uit de oorlog. Gewone verhalen van gewone mensen. Stuk voor stuk vertellen ze iets van de oorlogsgeschiedenis van Urk.

De tentoonstelling was in mei 2013 te bezichtigen in de bibliotheek op Urk. Initiatief van Stichting Urk in Oorlogstijd. Concept, interviews en uitwerking door Lenie Hanse-Bolle. Vormgeving door Perfect Promotions. Fotografie door Hendrik de Boer.
 
Deel van de tentoonstelling in de FlevoMeer Bibliotheek op Urk

Eén van de verhalen in de tentoonstelling

Ga terug naar overzicht