"Onbewust heb je herinneringen aan de vrachtwagens die in je jeugd door de polder reden”

PERSBERICHT 4 november 2013
 
EMMELOORD – Vijf jaar werkten de broers Kees en Co Bolle aan hun nieuwe boek waarin alle vrachtwagens uit heden en verleden in de Noordoostpolder zijn beschreven. Donderdag 14 november a.s. wordt het eerste exemplaar van ‘Wegtransport in de N.O.P. Vrachtauto’s in de polder van 1942 tot heden’ in de FlevoMeer Bibliotheek in Emmeloord overhandigd aan wethouder Andries Poppe.
 
De Noordoostpolder kent een rijke geschiedenis wat transport betreft. De eerste transporten vonden al plaats tijdens de oorlog met het vervoer van voornamelijk bouwmaterialen. Sindsdien hebben vele transportbedrijven hun domicilie in de polder gehad. Sommige van hen bestaan inmiddels niet meer of zijn opgegaan in grotere bedrijven. In het boek ‘Wegtransport in de N.O.P.’ wordt de geschiedenis van ruim 250 bedrijven met één of meer vrachtwagens uit de polder beschreven. Kees Bolle: “Toen we begonnen met dit boek over vrachtwagens in de Noordoostpolder dachten we dat er niet genoeg materiaal zou zijn. Daar zijn we van terug gekomen. We hebben bijna 4500 foto’s verzameld. Daarvan zijn er zo’n 2450 in het boek te bekijken.”
 
Gefascineerd door vrachtwagens
De broers Kees en Co Bolle zijn kleinzoons van de Zeeuwse wagenmaker Cees Lansen, die in 1952 overging op carrosseriebouw. Beide hebben van jongs af aan een zwak voor vrachtwagens. Kees: “Toen ik 15 was vertrok ik naar Zeeland om bij opa Lansen het vak te leren. Later heb ik mijn eigen wagenbouwbedrijf in Emmeloord opgestart.” Co Bolle: “Ik zat als kleine jongen vaak bij opa in de werkplaats. Al die vrachtwagens daar waren voor mij een imponerend gezicht. Daardoor kreeg ik al vroeg interesse in vrachtwagens.” De broers denken dat veel meer mensen ‘iets’ hebben met vrachtwagens. Co: “Als klein kind kijk je er al tegenop. Vrachtwagens zijn groot en imposant, men associeert het met een vrij leven. Onbewust hebben de meeste mensen herinneringen opgebouwd aan de vrachtwagens die in hun jeugd door de polder reden.”
 
Herinneringen oproepen
In het boek zijn niet alleen foto’s van oude en nieuwe vrachtwagens te vinden. Van elk bedrijf wordt ook kort de geschiedenis beschreven. Daarmee biedt ‘Wegtransport in de N.O.P.’ een uniek overzicht van alle bedrijven die door de jaren heen vrachtwagens in de polder lieten rijden. Herkenbaarheid vormt een groot deel van de aantrekkingskracht van het boek. Kees: “Als je door het boek bladert, komen de herinneringen vanzelf boven. Aan de groentewagen van groenteman Dijkstra aan de Zeeasterstaat waar nu een fotograaf gevestigd is bijvoorbeeld. Of Rook die vanuit Marknesse de hele polder rondreed met zijn rijdende winkels. De foto’s brengen die beelden van toen weer terug.”
Het boek over het de geschiedenis van het poldertransport past binnen de trend om steeds vaker terug te kijken op het verleden. Dat de polder dit jaar zeventig jaar bestaat draagt daaraan zeker bij. Co: “Hoe ouder je wordt, hoe meer herinneringen er terug lijken te komen van vroeger. Ik weet meer van mijn lagere schooltijd dan van de jaren daarna. En wie beseft tegenwoordig nog dat we in een polder wonen en werken? Daarom hebben we iets over het ontstaan van de Noordoostpolder in het boek opgenomen.” Veel bedrijven met vrachtwagens zijn in de polder gekomen en weer gegaan. Ook al kenden de broers Kees en Co de polder goed, toch ontdekten ze tijdens hun zoektocht bedrijven waarvan ze het bestaan nog niet kenden.
 
Voor iedereen interessant
Het boek is interessant voor iedereen die het leuk vindt zich in de poldergeschiedenis te verdiepen. Tussen de regels door ontdekt de lezer het  belang van de vrachtwagens voor de ontwikkeling van de polder. En leest hij of zij over bedrijven en maatschappelijke fenomenen die niet meer bestaan. De veiling bijvoorbeeld. Kees: “Al die vrachtwagens die naar de veilingen reden, het is voorbij. De veiling bestaat niet meer. De verhalen in dit boek zijn daarom nostalgie.”
Na het aanbieden van het eerste exemplaar op 14 november a.s. aan wethouder Andries Poppe zal het boek ‘Wegtransport in de N.O.P.’ te koop zijn op de volgende plekken in de polder: boekhandel Marsman in Emmeloord, boekhandel Koster op Urk, bij de weegbrug van Nagele en in Museum Schokland. Daarnaast is het boek te koop bij boekhandel De Ridderhof in Ridderkerk en boekhandel Van Velzen in Krabbendijke en ’s-Gravenpolder. De verkoopprijs is 30 euro. Kijk voor meer informatie op www.keesbolle.nl.